Persbericht 2023 nummer 2. 3 mei 2023

Jos van Bommel

Jos van Bommel


Persbericht 2 IHF Mei 2023 © FEHAC blz.1/1
Persbericht
Internationaal Historisch Festival (IHF) voor klassieke bedrijfsvoertuigen te Panningen
Op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023 wordt in Panningen (bij Venlo) het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF) georganiseerd. Dit jaar is het IHF opgenomen als FIVA World Event Bedrijfsvoertuigen. Het IHF wordt georganiseerd door HMT (Historische Motoren en Tractoren vereniging), dit jaar in samenwerking met FEHAC en FEHAMEC.
Als absoluut topstuk zal dit jaar tijdens het IHF de uit Frankrijk afkomstige Fardier, uitgevonden door de Franse uitvinder Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804), aan het publiek worden getoond. De Fardier is een replica van het allereerste op stoomkracht aangedreven voertuig ter wereld. Het origineel stamt uit 1769. De Fardier zal gedurende het IHF rijdend worden gedemonstreerd. Het publiek kan zien hoe de Fardier opgestookt wordt met hout, en daarna een defilé rijdt. Ná het defilé moet de ketel afkoelen, voordat deze weer met water gevuld mag worden.
Naast traditionele brandstoffen worden ook synthetische brandstoffen getoond tijdens het IHF. Deze nieuwe brandstoffen verbranden schoner dan traditionele fossiele brandstoffen. Zodra synthetische brandstoffen uit hernieuwbare energie gemaakt worden, heten ze E-fuels. De EU heeft onlangs besloten dat voertuigen met verbrandingsmotoren ná 2035 nog geproduceerd mogen worden. Ze gaan dan op E-fuel rijden. Deze brandstof is klimaatneutraal. De CO2, die bij verbranding ontstaat, is tijdens het productieproces uit de lucht gehaald.
Gedurende het 2-daagse IHF zullen zo’n 3000 stukken erfgoed tentoongesteld worden, zoals: tractoren, landbouwwerktuigen, stationaire motoren, vrachtwagens, autobussen etc. Dit erfgoed wordt door particulieren onderhouden en met grote trots getoond aan het publiek.
Alle liefhebbers die zorgen voor het behoud van dit erfgoed, dat nooit en te nimmer verloren mag gaan, verdienen waardering voor de kosten en moeite die ze hierin steken c.q. hebben gestoken. Het is van immens groot belang dat het mobiel erfgoed blijvend aan het publiek getoond kan worden.
De steeds strenger wordende regelgeving, milieueisen en de hoge brandstofkosten maken dat echter steeds lastiger. Tijdens deze editie van het IHF zal ruimschoots aandacht worden besteed aan deze problematiek.

Nadere informatie:
www.ihf-festival.nl
www.fehac.nl

Contactpersoon Mark van Lankveld, +31 6 4041 4163

Deel dit bericht

IHF Pendelbussen Venlo Panningen Grote bus

Tijdens IHF 2023 Gratis Pendelbussen tussen Venlo Centraal Station en Panningen

Gratis Pendelbussen tijdens IHF 2023 Wanneer je met de trein naar station Venlo komt, dan kan je gebruik maken van een transfer naar het festival …

Lees dit bericht
IHF 2023 organisatie in volle gang

Voorbereidingen en veranderingen van het IHF

Achter de schermen zijn de voorbereidingen al in volle gang! Het inschrijfprogramma is weer bijna up to date en papieren inschrijfformulieren kunt u binnenkort in …

Lees dit bericht

Informatie betreft Historische Ploegdag in Ysselsteyn op 22 april 2023

Historische Ploegdag in Ysselsteyn op 22 april 2023 Beste Deelnemers aan de Historische Ploegdag in Ysselsteyn op 22 april 2023. Bij deze nog wat praktische …

Lees dit bericht
Translate »