Neem contact met ons op : Tel 06-83 551 209

Persbericht 2023 nummer 2. 3 mei 2023

Picture of Jos van Bommel

Jos van Bommel


Persbericht 2 IHF Mei 2023 © FEHAC blz.1/1
Persbericht
Internationaal Historisch Festival (IHF) voor klassieke bedrijfsvoertuigen te Panningen
Op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023 wordt in Panningen (bij Venlo) het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF) georganiseerd. Dit jaar is het IHF opgenomen als FIVA World Event Bedrijfsvoertuigen. Het IHF wordt georganiseerd door HMT (Historische Motoren en Tractoren vereniging), dit jaar in samenwerking met FEHAC en FEHAMEC.
Als absoluut topstuk zal dit jaar tijdens het IHF de uit Frankrijk afkomstige Fardier, uitgevonden door de Franse uitvinder Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804), aan het publiek worden getoond. De Fardier is een replica van het allereerste op stoomkracht aangedreven voertuig ter wereld. Het origineel stamt uit 1769. De Fardier zal gedurende het IHF rijdend worden gedemonstreerd. Het publiek kan zien hoe de Fardier opgestookt wordt met hout, en daarna een defilé rijdt. Ná het defilé moet de ketel afkoelen, voordat deze weer met water gevuld mag worden.
Naast traditionele brandstoffen worden ook synthetische brandstoffen getoond tijdens het IHF. Deze nieuwe brandstoffen verbranden schoner dan traditionele fossiele brandstoffen. Zodra synthetische brandstoffen uit hernieuwbare energie gemaakt worden, heten ze E-fuels. De EU heeft onlangs besloten dat voertuigen met verbrandingsmotoren ná 2035 nog geproduceerd mogen worden. Ze gaan dan op E-fuel rijden. Deze brandstof is klimaatneutraal. De CO2, die bij verbranding ontstaat, is tijdens het productieproces uit de lucht gehaald.
Gedurende het 2-daagse IHF zullen zo’n 3000 stukken erfgoed tentoongesteld worden, zoals: tractoren, landbouwwerktuigen, stationaire motoren, vrachtwagens, autobussen etc. Dit erfgoed wordt door particulieren onderhouden en met grote trots getoond aan het publiek.
Alle liefhebbers die zorgen voor het behoud van dit erfgoed, dat nooit en te nimmer verloren mag gaan, verdienen waardering voor de kosten en moeite die ze hierin steken c.q. hebben gestoken. Het is van immens groot belang dat het mobiel erfgoed blijvend aan het publiek getoond kan worden.
De steeds strenger wordende regelgeving, milieueisen en de hoge brandstofkosten maken dat echter steeds lastiger. Tijdens deze editie van het IHF zal ruimschoots aandacht worden besteed aan deze problematiek.

Nadere informatie:
www.ihf-festival.nl
www.fehac.nl

Contactpersoon Mark van Lankveld, +31 6 4041 4163

Deel dit bericht

!! EVEN GOED OPLETTEN !!

Zoals eerder gemeld gaan de inschrijvingen voor het IHF vanavond om 18.00uur open! De pagina om digitaal in te schrijven vind uw op www.ihfinschrijvingen.nl Een ...
Lees dit bericht

Rectificatie Stationaire motoren show Nuenen

In de klep van april, nr 260, stond op pagina 11 een artikel over de motoren show in Nuenen. Hier stond helaas de verkeerde link ...
Lees dit bericht

Bierkarren niet toegestaan

Waar we afgelopen jaar mee begonnen zijn, gaan we dit jaar mee door. Niet omdat wij dat niet willen, maar voor jullie eigen veiligheid en ...
Lees dit bericht
Translate »