IHF 2021 gecanceld

IHF Festival 2021 geannuleerd vanwege Corona
Jos van Bommel

Jos van Bommel

Het afgelopen jaar waren we genoodzaakt het IHF af te gelasten. Door COVID-19 was organiseren niet mogelijk. We waren er wel van overtuigd dat we het in 2021 zeker wel weer konden organiseren. Helaas het tegendeel blijkt nu waar. Zoals vele andere evenementen kan ook het IHF in 2021 niet doorgaan. Met de onzekerheid wat in de komende periode nog kan en mag is het organiseren van een evenement met de omvang van een IHF organisatorisch niet mogelijk.
Achter de schermen zijn we in de afgelopen periode wel doorgegaan met de organisatie en voorbereiding van het IHF. Omdat de besmettingen van COVID-19 bleef voortduren, en geen afname van het aantal besmettingen, maar eerder toenames werden geregistreerd, hebben wij als bestuur begin 2021 besloten dat we eind Mei een definitief besluit moesten nemen of we een IHF konden organiseren en zo ja in welke vorm. Dit besluit hebben we 20 Mei j.l. genomen. Voor we een definitief besluit konden nemen, is er met de direct belanghebbenden in de week voorafgaande contact geweest. Dit waren: Gemeente Peel en Maas voor vergunningen, Stichting De Cavaliers als beheerder grond en manege, en Maatschap Steeghs voor festival, camping en parkeerterreinen.
De gesprekken met de Stichting De Cavaliers en Maatschap Steeghs verliepen goed. Voor beide partijen was het duidelijk, dat het IHF eventueel ook in een andere opzet door zou kunnen gaan. Of we voor de keuze van 2 dagen of voor 1 dag zouden gaan. Ook is er contact geweest met de gemeente Peel en Maas. Organiseren zonder vergunning is zondermeer niet mogelijk. Het dilemma waar zowel de HMT als organisator, maar ook de Gemeente Peel en Maas mee zitten, is de onzekerheid in de regelgeving betreffende COVID-19. Hoe staan we ervoor in september? Een IHF organiseren van 2 dagen gaat zeker niet lukken, de mogelijkheid dat dan alles weer kan, en wordt vrijgegeven is niet reëel. Een 1 daags evenement zou eventueel kunnen, alleen met diverse maatregelen. O.a. het handhaven van de onderlinge 1,5 meter, misschien nog mondkapjesplicht, het overleggen van een negatief test resultaat etc. Het wordt dan een eenrichting doorstroom evenement. Wat betekend een doorstroom evenement? Om het IHF in een doorstoom formule te krijgen moeten we het volgende doen: Het gehele terrein in de hoge hekken, smalle paden maken, mensen moeten op 1,5 meter van elkaar een eenrichtingsweg volgen over het gehele terrein. Een groot aantal vrijwilligers moeten toezien dat de 1,5 meter in acht wordt genomen. Als dit niet wordt opgevolgd mensen hierop aanspreken. Daarnaast minimale muziek en alcohol gebruik. Alleen al naar de kosten kijkende, is dit financieel onverantwoord, laat staan organisatorisch.
Op 1 juli 2021 treed voor verenigingen en stichtingen de wet WBTR “Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen” in werking. Kort samengevat, dat men hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden indien er zich een voorval voordoet waarin blijkt als een vereniging of Stichting verzaakt heeft om bepaalde stappen te ondernemen. Als we het IHF hierin als voorbeeld nemen. Stel achteraf blijkt dat er op het IHF een uitbraak heeft plaats gevonden van een COVID-19 besmetting, en wij als bestuur hebben volgens de dan geldende richtlijnen onvoldoende inspanningen gedaan, dan worden we als vereniging HMT hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Iets wat onze bestuursaansprakelijkheidsverzekering niet dekt.
Samenvattend, uit het overleg met de gemeente Peel en Maas, en de per 1 juli 2021 ingaande wet WBTR komen we tot de conclusie dat het dit jaar helaas nog niet mogelijk is om een IHF te organiseren. Wij vinden dit uiteraard erg jammer. Onze insteek was dat er dit jaar weer van alles mogelijk zou zijn om zo voor onze leden weer wat te kunnen organiseren, al was het maar in een afgeslankte vorm. Iedereen is er aan toe om weer naar buiten te gaan, elkaar te ontmoeten en bij te praten. Informatie delen.
We gaan in september zoals u van ons gewent bent weer met frisse energie aan de slag om een start te maken voor het volgende IHF. Nog steeds de 41ste editie. We hopen jullie te mogen begroeten op 30 & 31 juli 2022 op het bekende festivalterrein in Panningen.
Tot die tijd, blijf gezond! Veel hobby plezier in de schuur en wellicht dat we eind dit jaar weer wat kleinere evenementjes mogen bezoeken.
Namens het bestuur
Mark van Lankveld

Deel dit bericht

De Fardier de eerste stoommachine

De allereerste stoomwagen komt naar het IHF te Panningen

De Fardier, de op een stoommachine gebaseerde auto (stoomwagen), ontwikkeld in 1769 door de Franse uitvinden Nicolas-Joseph Cugnot, is te bezichtigen tijdens het IHF 2023. …

Lees dit bericht

Vacatures aan de bestuurstafel

Een aantal maanden geleden heeft Maarten Strik te kennen gegeven collega- bestuursleden dat hij in maart 2023 zich niet opnieuw kandidaat stel voor een volgende …

Lees dit bericht
IHF 2023 organisatie in volle gang

Organisatie voor het IHF op 29 & 30 juli 2023 in volle gang

Het komende IHF staat weer voor de deur. Nog een maand of 5 en dan staat het weer te gebeuren:  het Internationaal Historisch Festival 2023. …

Lees dit bericht
Translate »