Geen boete voor niet-registreren van (land)bouwvoertuig tot 1 juli 2022

Jos van Bommel

Jos van Bommel

Vandaag maakt minister Visser (Infrastructuur en Waterstaat) bekend dat er in afstemming met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een coulanceperiode wordt ingesteld voor (land)bouwvoertuigen die vanaf 1 januari 2022 nog niet voldoen aan de registratieplicht.

Als eigenaren geen kentekenbewijs kunnen tonen, krijgen zij tot 1 juli 2022 nog geen boete van het Openbaar Ministerie en de politie.

Deze coulanceregeling is ingesteld om te voorkomen dat de voertuigeigenaren worden belemmerd in hun activiteiten. Op 1 januari 2021 is de registratie van bestaande (land)bouwvoertuigen gestart, vanaf dat moment hadden eigenaren een jaar de tijd om hun voertuig in te schrijven via de RDW-website voor een lagere prijs. De meeste aanvragen zijn pas eind 2021 binnengekomen en deze kunnen niet allemaal voor 1 januari 2022 worden afgehandeld.

Alleen coulance op registratieplicht

De coulance geldt alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een (land)bouwvoertuig moet op de weg bijvoorbeeld nog steeds wel voldoen aan de verzekeringsplicht.

Ook mag er met een ongeregistreerd (land)bouwvoertuig niet harder worden gereden dan 25 km/u. Harder rijden is alleen toegestaan (tot maximaal 40 km/u) als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Registreer voor 1 januari 2022

Het ministerie van IenW en de RDW roepen eigenaren van (land)bouwvoertuigen nogmaals op om de aanvraag voor registratie in te dienen vóór 1 januari 2022. Hoewel voertuigeigenaren door de coulanceregeling tot 1 juli 2022 geen boete zullen krijgen voor het niet-registeren van hun (land)bouwvoertuigen, geldt de registratieplicht wel degelijk vanaf 1 januari 2022.

Het jaar 2021 was een zogenoemde conversieperiode voor bestaande voertuigen. Tot 31 december 2021 betalen eigenaren 18 euro om hun voertuig digitaal op de RDW-website te laten registreren. Als de aanvraag volledig is ingevuld, krijgt de eigenaar in de meeste gevallen het kenteken al binnen enkele dagen in de bus. Op www.rdw.nl/registreer kunnen eigenaren precies zien welke gegevens moeten worden ingevuld.

Vanaf 1 januari 2022 is de conversieperiode afgelopen en is het alleen nog mogelijk om een voertuig te registreren na een keuring op een RDW-keuringsstation. Dat kost dan minimaal 140 euro.

Deel dit bericht

IHF Festival John Deere tractoren

Vol festivalterrein 2022 #IHF2022

Inmiddels is de inschrijfperiode gesloten. We zijn de grens van ruim 1000 deelnemers weer gepasseerd. Dat betekent dat het festivalterrein weer zoals voorgaande jaren mooi …

Lees dit bericht

De nieuwe klep in aantocht!

Het juninummer van De Klep is bijna klaar. De kopij is naar de drukkerij verstuurd en als het goed is valt het nieuwe nummer eind …

Lees dit bericht
Crossley Brother Gasmotors te zien op IHF Festival 2022

Crossley gasmotor op het podium in 2022

Dit jaar staat een bijzondere Crossley gasmotor op het podium, een zogenaamd “J” model. Crossley Brothers in Manchester maakte vanaf 1869 gasmotoren volgens de ideeën …

Lees dit bericht
Translate »