8e Allis Chalmers dag – nieuwe stijl – in Dalen

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
22/08/2020
10:00 - 17:00

Locatie
Manege Grootveldruiters
noordwijk 51a
7751 AH Dalen
Nederland


Voor de 8e keer een “Allis-Chalmers Dag”  

Vertrouwd evenement, Nieuwe Stijl !

Poster-Allis-Chalmers-dag-2020

Voor menig ( Allis-Chalmers ) liefhebber is de term “Allis-Chalmers dag” een bekend evenement.  Een evenement wat eens in de 5 jaar werd gehouden aan de Volgerweg 14 in Middenbeemster. Het adres van de familie Schoo. Hier was het dan ook waar het evenement zijn oorsprong vond en Bert Schoo de grondlegger was van de ‘Allis-Chalmers dag”. Bert was akkerbouwer van beroep en op zijn boerderij werkte hij evenals zijn vader met Allis-Chalmers tractoren. In 1979 bracht Bert een bezoek aan de Allis-Chalmers fabrieken op  West-Allis Milwaukee , wat heel veel indruk op hem maakte. Na het bezoek besloot Bert allerlei informatie te gaan verzamelen. Het verzamelen liep echter anders, en 1985 werd toen voor het eerst een Allis-Chalmers dag gehouden. In 1985, werd de eerste A-C dag op Bert zijn boerderij gehouden. Voor het eerst, een bijeenkomst van een bepaald merk was in Nederland nog nooit georganiseerd. Verschillende agrarische vakbladen toonde interesse en het werd aangekondigd in de bladen. Deze allereerste dag was een succes.  De belangstelling was groot en voor herhaling vatbaar.  Waren het in 1985 nog een stuk of 15 Allis-Chalmers tractoren die op het evenement aanwezig waren. In de jaren daarna groeide het steeds verder. Om het evenement levensvatbaar te houden en interessant werd besloten om dit om de 5 jaar te organiseren. In 1990 volgde dus de 2e editie ervan met toen alweer meer deelnemers dan in 1985. Inmiddels is er 7 keer een Allis-Chalmers dag georganiseerd. Tijdens dit evenement is het een genot om te zien hoeveel mensen uit alle streken van het land hierna toe komen met hun Allis-Chalmers, en er van alles gebeurt  op en rond de boerderij en is de schuur omgetoverd tot een feestelijk onderkomen met passende vlaggen en slingers, wordt er mooie authentieke films van Allis-Chalmers vertoont en is de gehele familie Schoo in de weer om de inwendige mens ook te kunnen verzorgen.  Buiten is het op het land een lust om te zien met de mogelijkheid om lekker een stukje landbewerking te kunnen uitvoeren in de zware Beemster klei. Een trekker is immers dan ook gemaakt om te werken. 2015 was de 7e en laatste Allis-Chalmers dag bij de familie Schoo.

 

Het werd bekend gemaakt dat Bert dit toch wel voor de laatste keer zou gaan doen. Bert stopte met de boerderij en zijn land was immers verpacht en kon hier dus geen beroep meer op doen.  Om dit evenement niet verloren te laten gaan zou er een nieuwe locatie gezocht moeten worden. En vooral dat laatste valt niet mee, zeker niet omdat het bij Bert ook heel gemoedelijk ging. Wil je zo een evenement op de ‘officiële’ manier gaan organiseren, dan komt er heel wat bij kijken. Niet alleen een locatie, maar ook eventuele vergunningen bij een gemeente,  catering, toilet voorziening, parkeergelegenheid en een tent of iets als onderkomen. Op zo een manier loopt het organiseren ervan behoorlijk in de papieren en is het op een eenvoudige manier niet meer op te brengen. Om het evenement niet verloren te laten gaan, wilde Wim Baron, Willem Vossebeld en Johan Straver eens bekijken of het met zijn 3’en haalbaar was om het evenement op te kunnen pakken als organisatie. Na een tijdje kwam Willem Vossebeld met de mededeling dat hij waarschijnlijk wel  ‘iets’ wist, en dat we maar eens bij elkaar moesten komen om het te bespreken. Het was immers 2020 en dat betekent dus weer een jaar dat in het teken staat van een Allis-Chalmers dag. Zo gezegd, zo gedaan en er werd met zijn drieën om tafel gezeten. Een eventuele datum werd ook alvast uitgekozen. De beoogde locatie bood prima faciliteiten en Willem ging contact zoeken met de desbetreffende personen om te informeren of zij open stonden om hun medewerking te verlenen voor een Allis-Chalmers dag. De uitkomst was positief ! Willem kwam met goed bericht en deelde mede dat men graag mee wilde werken. Een nieuwe editie van de Allis-Chalmers dag was geboren !!. Het oude vertrouwde adres in Noord-Holland aan de Volgerweg is helaas niet meer. Maar voor deze 8e editie van de Allis-Chalmers dag zullen we verhuizen naar Drenthe, naar het plaatsje Dalen.

Daar bevindt zich Manege van Paarden Sport Vereniging Grootveldruiters, gevestigd aan de Nörwiek (Noordwijk) 51a in Dalen. Rondom deze manege is een groot weiland terrein aanwezig om als showterrein voor trekkers en ander materieel te dienen en in de manege bevindt zich een kantine. Deze wordt gerund door vrijwilligers van de vereniging. En er is in de kantine van de manege een natje en een droogje te verkrijgen.  De bedoeling is om het concept van de Allis-Chalmers dag voort te laten bestaan, zeg maar Allis-Chalmers dag 2.0 op een nieuwe locatie. Ook is er dus weer een mogelijkheid om met je AC-trekker wat te kunnen doen op een stukje land wat beschikbaar wordt gesteld.

En is het ook de bedoeling om de mogelijkheid te creëren voor een stukje handel, in de vorm van markt of AC trekkers te koop te kunnen aanbieden. Verder biedt de locatie ook mogelijkheid voor eventuele verkoopstands voor tractoronderdelen, verkoop van boeken, folders en miniaturen waarbij het natuurlijk met name draait om Allis-Chalmers.

In de nieuwe organisatie heeft iedereen zijn rol, Willem Vossebeld en Wim Baron zullen hoofdzakelijk buiten het evenement en het leggen van contacten ter plaatse.  Om het voor ons als organisatie in beeld te houden van wie er allemaal wilt komen met zijn trekker(s) en eventuele werktuigen is er ook besloten om een “Deelnemingsformulier” op te stellen. Het werk achter de schermen op gebied van aankondiging, social media en administratie wordt gedaan door Johan Straver.  Op de facebookpagina van Allis-Chalmers groep Nederland zullen regelmatig updates geplaatst worden en  deelneming aan het evenement kan contact worden gezocht met Johan ( e-mail : johanstraver36@hotmail.com).

Telefoonnummer: 06 25 31 81 56.

Aanmelden als deelnemer kan tot  zaterdag 1 augustus. De deelnemers die met een trekker aanwezig zijn op het evenement betalen een bijdrage van EUR 10,–. Dit dient als kleine tegemoetkoming in de  locatiekosten.

Wij als bestuur hopen dat we het evenement kunnen voort zetten. Ook voor ons is het nieuw, maar we willen graag met zijn drieen eraan werken dat we een vervolg kunnen geven aan dit evenement. En ons best ervoor doen voor een Allis-Chalmersdag Nieuwe Stijl.

Voor alle bezoekers aan deze mooie dag is het vrij toegankelijk tussen 10.00 en 17.00 uur.

Een evenement zonder entreekosten.

 

Vriendelijke groet

Namens de organisatie,
Willem Vossebeld, Wim Baron, Johan Straver.

Categorie:


Translate »